I.Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztivál

A költészeti fesztiváloknak hagyománya van a világ minden szegletében. Európában a legjelentősebb költészeti fesztivál hosszú évtizedekig a sztrugai volt. Sajnos a generációváltással elvesztette vonzóerejét, és lesüllyedt a kis helyi fesztiválok rangjára. Jelenleg a genovai fesztivál tűnik a legsokoldalúbb és a legtöbb költőt felvonultató rendezvénynek. Kelet-Európában a romániai nemzetközi fesztiválok népszerűek, a többi Kelet-európai fesztivál viszonylag kevés költőt vonultat fel. A bécsi, pozsonyi, prágai, belgrádi fesztiválok szintén csak egy tucat költőt látnak vendégül. A világ legjelentősebb költészeti fesztiválja a medellini, az egyetlen, amely alternatív Nobel díjat kapott. Alapítóját és igazgatóját, a világhírű kolumbiai költőt, Fernando Rendont, idén vendégül látjuk az I. Rimay Nemzetközi Költészeti Fesztiválon, amelynek díszvendége az ismert Nobel-díjas Hertha Müller lesz.

A fesztivál rendezvényei, a felolvasások, előadások, konferencia, koncertek, és a nagy szabadtéti fesztivál, ingyenes rendezvények, és az Észak-keleti régió 6 várososában, valamint a felvidéki Királyhelmecen, a kárpátaljai Beregszászon, valamint a partiumi Szatmárnémetiben nyújt felejthetetlen élményt az érdeklődőknek. A helyszínek történelmi épületek, klubok, könyvtárak, múzeumok.

17 ország 30 költőjét hívtuk meg az idei rendezvényünkre, amelyet a jövőben bővíteni szeretnénk a helyszínek és a meghívottak tekintetében is.

Az I. Rimay Nemzetközi Fesztivál idei meghívottjai: a már említett Hertha Müller és Fernando Rendon mellett, Manolis Aligizakisz (Kanada), Laura Garavaglia (Olaszország), Dmytro Csisztiak (Ukrajna), Maria Do Sameiro Barroso (Portugália), Bill Wolak (Egyesült Államok), Alex Pausides (Kuba), Maria Mistrioti (Görögország), Robert Serban (Románia), Cinzia Demi (Olaszország), Kieu Bich Hau (Vietnam), Tran Kim Hoa (Vietnam), Metin Cengiz (Törökország), Christian W. Schenk (Németország), Ion Deaconescu (Románia). Tóth László és Mihályi Molnár László (Felvidék), Vári Fábián László és Marcsák Gergely (Kárpátalja), Ágh István, Buda Ferenc, Döbrentei Kornél, Fecske Csaba, Serfőző Simon, Oláh András, Finta Éva, Halmosi Sándor, Kürti László, Vass Tibor.

A szabadtéri rendezvényen fellépő előadók és zenekarok:

MINTHA Zenekar (Miskolc) Heinczinger Miklós (Misztrál Együttes, Budapest) Sebő-Együttes, (Budapest) Viharvirág (Rimaszombat), Gryllus Dániel (Kaláka, Budapest),

A Költészeti Fesztivál fővédnöke

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Főszervezők: Papp Ferenc a Rimay János Alapítvány elnöke, Balázs F. Attila, fesztiváligazgató és Somorjai Lehel, zenei rendező.

Június 9. szerda

18 órakor megnyitó a Rákóczi-vár Lovagtermében

Június 10. csütörtök

9.00 – 12.30: Konferencia a versfordítás témakörében a sárospataki Bodrog Holtel konferencia termében

14.00 órától találkozó Hertha Müller Nobel díjas íróval a Miskolci Egyetemen

14.00 órától: Költők fellépése Szerencsen, Kisvárdán, Királyhelmecen

Június 11. péntek

9.00 – 14.00 Költők fellépése Szatmárnémetiben, Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Beregszászon

Június 12. szombat

15.00 – 21.00 Költészeti és zenei szabadtéri fesztivál a

sárospataki Szent Erzsébet ház kertjében

19.00: Díjátadás

Június 13. vasárnap

9.00: Fesztiválzárás a Bodrog Hotel Konferencia termében

A fesztivál küldetése a kulturális cserék fejlesztése Európában és a világ minden táján, ösztönözve a művészi kifejezésmódot a költészet és a zene és területén, együttműködve nemzetközi Kárpát-medencei és helyi szervezetekkel, iskolákkal, egyetemekkel, kulturális egyesületekkel, megkönnyítve a költők és művészek mobilitását, ösztönözve a kölcsönös megértést, bevonzva a közönséget az irodalmi események csodájába, megismertetve a világ költészetét az érdeklődőkkel, előmozdítva a különböző nyelvek és kultúrák közötti párbeszédet. Az elhangzott versek és életrajzok újraolvashatók az alapítványunk által kiadott antológiában.

A fesztiválon három jelentős költő Rimay nagydíjban részesül, további hét költőt Rimay ezüstéremmel tüntetünk ki.

Hisszük, hogy a rendezvény nem csak Északkelet-Magyarország és a szomszédos régiók egyik legjelentősebb kulturális rendezvénye, hanem terveink szerint egész Közép-Európa kiemelkedő költészeti fesztiválja lesz.